Een groot deel van de Haagse Joodse bevolking is tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd. Van de circa 14.000 uit Den Haag gedeporteerde Joodse inwoners werden er zeker 12.000 vermoord. Dit gruwelijke gegeven verdient aandacht en een plek waar op waardige wijze kan worden herdacht, een plek waar de herinnering terugkomt, een plek middenin de voormalige Joodse wijk. Vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was de plaats waar nu het Rabbijn Maarsenplein ligt het hart van de Joodse buurt.
Op dit plein waren al het Kindermonument en een replica van de bronzen plaquette met de naam ‘Rachel weent’ aanwezig. Beide gedenktekens zijn opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen in Den Haag die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het origineel van de plaquette ‘Rachel weent’ is te zien in het Museon, in de themazaal ‘Kind in Oorlog’.
Op het plein is nu een nieuw monument geconcipieerd en vervaardigd door de Haags/Israëlische kunstenaar Anat Ratzabi, die door middel van bestaande en nieuwe symboliek een plaats heeft gecreëerd, middenin de binnenstad van Den Haag, waar in rust herinnerd en herdacht kan worden.