De locatie

Rabbijn Maarsenplein

Het plein – een bewuste keuze

Het nieuwe monument is geplaatst op het Rabbijn Maarsenplein aan de Bezemstraat en Sint Jacobstraat tegenover de achtertuin van de Nieuwe Kerk.
Een bewuste keuze, omdat de buurt van het plein vanaf 1625 tot de Tweede Wereldoorlog het hart van de Joodse buurt in Den Haag was. Ook stonden er diverse scholen, waaronder een Joodse Lagere school. Op last van de Duitse bezetters, werden Joodse kinderen verplicht naar Joodse scholen te gaan. De lagere school aan de bezemstraat, bleef tot 1943 open.

Na 1945 verpauperde de Joodse buurt. De vervallen huisjes en de scholen werden uiteindelijk gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen. De open plek aan de Bezemstraat en Sint Jacobstraat waar ooit het schoolplein was werd bekend als het Bezemplein. In 1999 besloot de gemeente Den Haag dit plein een officiële naam te geven, het werd vernoemd naar Isaac Maarsen (1892-1943), opperrabbijn van Den Haag sinds 1925. Hij en zijn vrouw en twee van hun drie dochters zijn in 1943 vermoord in Sobibór. Hun derde dochter is in Auschwitz vergast.

Op dit plein waren al het Kindermonument en een replica van de bronzen plaquette met de naam ‘Rachel weent’ aanwezig. Beide gedenktekens zijn opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse kinderen in Den Haag, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.’

Opperrabbijn-Isaac-Maarsen De locatie

Monumenten wandelroute

U kunt een speciale wandelroute volgen om een beeld te krijgen van het Joods Erfgoed in Den Haag. Klik hier voor de wandelroute.

Over de kunstenaar

Meer informatie over de kunstenares Anat Ratzabi: over de kunstenaar

Donateurs

Dit monument is mede tot stand gekomen dankzij deze donateurs.

Joods Erfgoed

Wilt u meer weten over het Joods erfgoed Den Haag en Nederland, kijk dan ook eens bij de volgende links

Ceremonies

Voor informatie over ceremonies bij het monument verwijzen wij u naar de website van Ceremonies Joods Monument Den Haag.