Over de kunstenaar

Over de kunstenaar

Het monument is in opdracht van de Stichting Joods Monument Den Haag geconcipieerd en vervaardigd door de Haags/Israëlische kunstenares Anat Ratzabi, die middels bestaande en nieuwe symboliek een plaats heeft gecreëerd, waar midden in de drukke binnenstad van Den Haag in rust herinnerd en herdacht kan worden. Deel van het monument is de zogenaamde Amalek Plaquette, die eerder aan de muur op de Gedemptegracht heeft gehangen.

Anat Ratzabi, ontwerper en maker van het monument:

“Het is belangrijk en ook een enorme verantwoordelijkheid om de herinnering van hen die niet terug zijn gekeerd levend te houden, maar ook om de eeuwige impact van de Holocaust duidelijk te maken aan de mensen van vandaag en morgen, . De identiteit van onze samenleving verandert en ik herken de absolute noodzaak een nieuwe generatie te bereiken en het historische bewustzijn over wat kan gebeuren levend te houden.

Het monument is ontworpen met de intentie om de bezoeker te inspireren en aan te zetten tot zelfreflectie. Het is bedoeld om compassie en tolerantie op te roepen.

Het ontwerp is erop gericht om op de juiste plek op het plein en in harmonie met de hele omgeving, één inspirerend geheel te creëren. Bij het ontwikkelen van het concept Joods Monument en Gedenkplek, is het integreren van de noodzaak, doelen en ambities van de Joodse Gemeenschap enerzijds, met het beleid & bestemmingsplannen van de gemeente Den Haag voor het Rabbijn Maarsenplein anderzijds een leidraad geweest.”

Anat Ratzabi

Monumenten wandelroute

U kunt een speciale wandelroute volgen om een beeld te krijgen van het Joods Erfgoed in Den Haag. Klik hier voor de wandelroute.

Over de kunstenaar

Meer informatie over de kunstenares Anat Ratzabi: over de kunstenaar

Donateurs

Dit monument is mede tot stand gekomen dankzij deze donateurs.

Joods Erfgoed

Wilt u meer weten over het Joods erfgoed Den Haag en Nederland, kijk dan ook eens bij de volgende links

Ceremonies

Voor informatie over ceremonies bij het monument verwijzen wij u naar de website van de Vereniging Ceremonies Joods Monument Den Haag.